Historie

 
“De Zuiderzeestraatweg; ooit liep hij vlak langs de zee die er al jaren niet meer is. Ooit was het een smalle keienstrook, met een spoorlijntje erlangs. Nu is het een weg, die vooral door lokaal verkeer wordt gebuikt, die zijn functie niet heeft verloren, maar geen grandeur meer heeft. Gewoon een weg, als andere wegen.”
Martin Bril, 31 januari 2007.
 
 
 
In 1827 verleende Koning Willem I goedkeuring om de weg van Amersfoort naar Zwolle te bestraten. De zandwegen tussen de landgoederen werden bestraat en de dorpen en steden werden met elkaar verbonden. De stratenmakers begonnen bij Hoevelaken. Daar ging het linksaf naar Nijkerk, Putten, Ermelo en Harderwijk. En verder naar Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Wezep. Toen de veerstoep aan de IJssel bereikt was, vestigden de statenmakers zich blijvend in Wezep en Hattemerboek
Zo is in 1830 de belangrijke handelsweg naar het noorden ontstaan. Amersfoort, Harderwijk, Elburg, Hattem en Zwolle waren lid van het Hanzeverbond, een machtig handelsgilde. 
De gemeenten spannen zich in om weg en zijn omgeving iets van de oude grandeur terug te geven: beplanting, bestrating, musea, molens, musea, etc. etc.
Het parcours van de Zuiderzeestraatweg-run volgt het historische tracé van deze weg. Al lopend proef je de geschiedenis van twee eeuwen handelsweg, en zie je de voortgang van de verbeteringsprojecten. 
 
 
 
 

Sponsoren

   


 
 
 

Partners

  

 
 
 
 

Snel naar >